enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
27,3824
EURO
29,0085
ALTIN
1.630,05
BIST
8.334,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Yağmurlu
21°C
Trabzon
21°C
Yağmurlu
Pazartesi Gök Gürültülü
22°C
Salı Az Bulutlu
21°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
RESİM AÇIKLAMASI

Zorunlu Karşılık Hamlesi Ne Anlama Geliyor ?…

Zorunlu Karşılık Hamlesi Ne Anlama Geliyor ?…
17.09.2021
A+
A-


Prof. Dr. Emre Alkin

Bazı kararlar açıklandığı zaman, etkisini ve uzmanların analizlerini soğukkanlı bir şekilde takip ettikten sonra yorum yazmayı uygun buluyorum açıkçası. Merkez Bankası’nın DTH zorunlu karşılıkları için aldığı son karar, belli ki TL’ye karşı güveni tesis edemediğimiz için bu sefer Bankaları zorlayarak hem rezervleri artırmak hem de döviz mevduatını azaltmak için alındı. Tabii bu durumun ciddiyetle analiz edilmesi gerekiyor. 

Acaba tasarruf sahipleri DTH için önerilen faizi beğendikleri için mi döviz mevduatı tercih ediyorlar? Elbette faizin ehven seviyede olması tasarruf sahibi için önemli bir gerekçe ama daha çok TL’ye güven azaldığı için döviz tercih ediliyor. Hatta Dolar/TL gevşediği zaman döviz alımı daha da hızlanıyor.

Bu kararla beraber aslında ekonomi yönetimi bankalara “biz TL’ye güveni artıramadık, faturasını siz ödeyeceksiniz” diyor. Bankalar kaynak kompozisyonuna göre kredi verdikleri zaman riskleri daha iyi yönetirler. Ancak mevduat yani en temel yükümlülük ağırlıklı olarak döviz, krediler yani en temel alacaklar ağırlıklı olarak TL haline gelince meseleyi yüzdürmek zorlaşıyor. Dövizi ile gelip hesap açana “getirme bana” denemeyeceği gibi, TL mevduatını dijital ortamdan dövize çevirenlere engel olan bir kanun da yok. Kişiler kendi risk tercihlerine göre özgürce hareket edebiliyorlar. 

“Bir Taşla İki Kuş Vurmaya Çalışırken …”

Demek ki, Merkez Bankası zorunlu karşılık hamlesiyle 1 taşla iki kuş vurmak istiyor. İlki bankalardan gelecek karşılıklarla rezervlerini biraz daha artıracak, ikincisi ise bankaların DTH kabul etmelerini yavaşlatacak. Haydi ilki daha elle tutulur diyelim, ikincisi daha önce test edildi ve başarılı olamadı.

Döviz alım-satım vergisi de, bankaları düşük DTH faizine zorlamak da etkili olmuyor. Vatandaş dövizin TL karşısındaki hakimiyetinin bitmeyeceğine inanmışsa, hele ki döviz düştükçe yapılan açıklamalarla yükseliyorsa, şartlar ne olursa olsun DTH’tan vazgeçmez. 

Özetle alınan bu kararın “proaktif” değil duruma göre alınmış bir “reaktif” yani tepkisel bir karar olduğunu düşünüyorum. Beklenen etkiyi yapacağından şüpheliyim. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.