Silahlanma harcamalarını geçen yıla göre beş kat arttıran Yunanistan, askerî gücünü artırmak üzere yeni adımlar atıyor. Fransa’dan altısı yeni, 18 adet gelişmiş Rafale savaş uçağı, Almanya’dan denizaltı ve zırhlı araçlar satın almayı planlayan Atina, İsrail’den ise HERON İHA kiralayacak.
Yunanistan, bu yıl silahlanma programı kapsamında dört yeni firkateyn alımı ve dört firkateynin modernizasyonunu planlıyor. Ayrıca, dört adet MH-60R Seahawk “Romeo” tipi helikopter alımı, 84 adet F-16 savaş uçağının modernizasyonu ve 15 adet C-130 ile İtalyan yapımı sekiz adet C-28 askerî nakliye uçağının da modernizasyonu için planlamalar yapılıyor.
BAKAN AKAR: Üç-beş kullanılmış uçakla güç dengelerinin değişmesi mümkün değil
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yaptığı açıklamada, “Bir silahlanma yarışı tutturmuş, gidiyorlar. Uçak, silah, araç gereç alıyorlar. 3-5 kullanılmış uçakla güç dengelerinin değişmesi mümkün değil. Dolayısıyla Yunan komşularımızın saldırgan çözümler değil, barışçıl, siyasal çözümler için uğraşmalarını, buradaki sorunlara yönelik çözüm gayretimize katkı sağlamalarını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.