Köylerde, daha çok kan bağı ile biçimlenen ilişkiler şehirde yasa – yönetmeliklerle düzenlenir. Kırsalın kan bağının aksine, şehirde kan bağı ile bağlı olmayan hemşeriler Sivil Toplum Kuruluşlarında (NGO-STK) bir araya gelerek, yaşadıkları çevrenin ekonomisine, daha yaşanılır hale gelmesine gönüllü katkı verirler.
Arsin’in Elmaalan (Holefter) köy pazarı düzenlemesi ve köy okulunun müzeye dönüştürülmesi projeleri de hemşerilerin oluşturduğu Doğa Tarih Derneğinde yapılan örneklerdir.
Yeni Proje Yanbolu – Santa
Kültür, hayata dair her şeyi, turizm ise merakla başlayan seyahatleri kapsar. Bu iki sözcük bir araya gelerek bir turizm türü olan “Kültür turizmini” doğurmuştur. Değişik kültürlerin ve kültür eserlerinin görülmesi için yapılan seyahatler tarih, doğa ya da kültür turizmi olarak adlandırılmaktadır. Sahip olunan varlıklar antik yerleşim yerleri, camiler, kiliseler, hanlar, hamamlar, türbeler, su kemerleri, köprüler, kervansaraylar gibi örnekler ile arkeolojik eserler, araştırma, keşif ve dini amaçlı seyahatler, yerel mimari ve orijinal özellikler, yerel mutfak ve alt kültürleri tanıma amacı ile yapılan seyahatler kültür turizmi içinde yer alıyor.
Yanbolu havzasında yer alan Santa Ortaçağ madenci yerleşimidir.
Yakın çevremizin “kaynak değerleri çok az bilinir” sözü doğrudur. Trabzon ve Gümüşhane sınırları içerisinde yer alan Yanbolu – Santa Havzası da kaynak değer açısından öyledir. Sürdürülebilir turizm havza projesi kaynak değerlerimize sahip çıkılmasının değerli bir örneğidir. Kaynak değerlerimizi savunmak atanmış ve seçilmiş kamu yöneticilerinin fark etmelerini sağlamak en başta gelen görevimizdir.
İyi ki Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) kaynak değerimizin projelendirilmesini istedi. Çalışma on iki ay sürdü
Yanbolu- Santa Havzası için Turizm Master Plan Projesi Doç. Dr. Coşkun Erüz yürütücülüğünde farklı disiplinlerden 25 kişi, dört farklı üniversite; kamu kurumları, yerel halk ve turizm sektör (TÜRSAB) temsilcileri, turizm işletmeci firmalarının katılımı ile gerçekleştirildi.
Trabzon’da kültür turizmi denilince akla mevcut destinasyonlar olan Sümela Manastırı, Atatürk Köşkü, Sera Gölü, Uzungöl gibi popüler alanlar gelmektedir. Yoğun ziyareti akışı kaynak değerlerimiz üzerinde baskıya yol açmaktadır. Bu baskının önüne geçilememesi kısa (1-5 yıl) ya da orta vadede (5-10 yıl) geri dönüşü olmayan tahribatlarla sonuçlanabilmektedir. Mevcutta Uzungöl ve Sera Gölü’nün durumu ortadadır.
Trabzon ‘un mevcut turizm destinasyonları dışında Yanbolu – Santa Havzası doğal, kültürel ve tarihi kaynak değerleri ile yerli ve yabancı ziyaretçiler için önemli bir turizm destinasyonu olma potansiyeline sahiptir. Havza zengin bitki örtüsü, hayvan varlığı ve eşsiz coğrafik güzelliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Alan içerisinde 9 adet endemik bitki türü varlığını sürdürmektedir.
KTÜ Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Öğretim üyesi Doç. Dr. Ertan DÜZGÜNEŞ yürütücülüğünde Yüksek Mimar Sedat TÜRKMEN, peyzaj mimarları Merve BEZİRKAN ve Elif SARAÇ’tan oluşan ekip ile alınan stratejik planlama kararları çerçevesinde havza içinde bütüncül bir yaklaşımla seçilen pilot bölgeler için konsept planlar oluşturulmuştur. Böylece Trabzon’un mevcuttaki turistik destinasyonlarında olduğu gibi günübirlik ya da birkaç saatlik değil, farklı mevsimlerde birkaç günlük ziyaretçi kullanımlarının gerçekleştirilmesi sağlanmış olacaktır.
Çalışmada Yanbolu-Gazi Köprü Su Parkı Rekreasyon Alanı, Güneyce – Muşmulsuyu Adrenalin Parkı, Sincan Kaya Jeoturizm Merkezi, GelinKayası – Ezek Tepe Doğa Turizmi Alanı ile Taşköprü Turizm Gelişim Alanıdır.
Çalışma hem kaynak değerlerimizin fark edilmesi kadar: havza bazlı yönetime verilen katkı ile çok değerlidir.
Emeklerinize sağlık, projeye destek veren bütün ekibi kutluyorum.
Teşekkürler DOKA, Teşekkürler DOĞA TARİH DERNEĞİ.