enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
19,1750
EURO
20,7916
ALTIN
1.214,64
BIST
4.812,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Çok Bulutlu
18°C
Trabzon
18°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Çok Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Yağmurlu
12°C
Perşembe Yağmurlu
12°C
RESİM AÇIKLAMASI

Varlık Barışında Son Tarih 30 Haziran

Varlık Barışında Son Tarih 30 Haziran
25.05.2022
A+
A-

Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Emre Özerçen, mükelleflere herhangi bir mali yükümlülük getirmeden işletmelerinin mali yapısını düzenleme imkanı sunan varlık barışından yararlanma süresinin 30 Haziran tarihinde sona ereceğini hatırlattı.

Özerçen, “Yurtdışında bulunan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarıyla, yurtiçinde bulunan ve kanuni defter kayıtlarında yer almayan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar varlık barışı kapsamındadır” dedi.

YARARLANMA KOŞULLARI

Varlık barışından yararlanma koşulları hakkında bilgi veren Emre Özerçen, “Yurtdışında bulunan bu varlıkların düzenlemeden yararlanabilmesi için Türkiye’deki banka ve aracı kurumlara bildirilmesi, bildirimi yapılan bu varlıkların bildirim tarihinden itibaren 3 ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya transfer edilmesi gerekiyor. Yurtiçinde bulunan varlıklara ilişkin düzenlemeden yararlanılabilmesi için; gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması, Türkiye’de bulunan varlıkların 17 Kasım 2020 tarihi itibariyle mükellefin kanuni defter ve kayıtlarında yer almaması, para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasasıyla taşınmazların 30 Haziran 2022 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

AVANTAJ SAĞLIYOR

Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Emre Özerçen, mevcut varlık barışı düzenlemesinin önceki düzenlemelere göre en önemli avantajının, hem yurtdışı hem de yurtiçi varlıkların beyanında mükellefler tarafından vergi ödenmemesi olduğunu ifade etti.

Özerçen sözlerine şöyle devam etti: “Bununla birlikte bu kapsamda bildirilen varlıklarla ilgili mükelleflere inceleme muafiyeti tanınmaktadır. Yani varlığın kaynağına ilişkin olarak bir tarhiyat ve vergi incelemesi yapılmayacak. Türkiye’ye getirilen varlıklar serbestçe tasarruf edilebilecek olup, vergiye tabi dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacak, bir diğer deyişle gelir kalemi olarak matraha eklenmeyecektir. İlgili varlıklar sermaye olarak işletmeye eklenebileceği gibi ortaklara vergilendirilmeden kar dağıtımı olarak dağıtılabilecektir. Bu kapsamda işletmelere herhangi bir mali yük getirmeden mali yapısını düzenleme imkanı sunan varlık barışı uygulamasına ilişkin bildirim süresinin 30 Haziran 2022 tarihinde sona ereceğini hatırlatarak mükelleflerin söz konusu fırsatı değerlendirmelerini tavsiye ediyoruz”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.