Açıklamada yaklaşan fındık kurdu ile mücadelede alınması gereken önlemler ile yapılması gereken tedbirler anlatıldı.
Yapılan açıklamada şöyle denildi.
“Fındık Kurdu zararlısı beslenmek suretiyle meyvede erken dönemde SARI KARAMUK, geç dönemde KARA KARAMUK ve yumurta bırakması sonucunda DELİK FINDIK oluşumuna neden olarak zarar yapar.
Bir çift fındık kurdu dekarda yaklaşık olarak 200 adet fındığa zarar vermekte ve bu da dekarda 0,5 kg. fındık kaybına neden olmaktadır.
Fındık bahçelerimizde zarar yapan ‘Fındık Kurdu’ zararlısına karşı mücadele zamanı yaklaşmaktadır. Çiftçilerimiz bahçelerini sık sık kontrol ederek ilaçlı mücadeleye başlanmalıdır.
Trabzon İlimizde ilaçlı mücadeleye; sahil kuşakta Mayıs ilk yarısı, orta kuşakta, Mayıs ayı ortası ve yüksek kuşakta ise Mayıs ayı sonuna doğru yine fındık bahçelerinde yapılacak gözlemlerde fındıkların %50’si mercimek iriliğine ulaştığın da başlamalıdır.
İlaçlamadan önce zararlının yoğunluğunu ölçmek gerekir. Bunun için fındık ocakları altına 3×3,5 m ebadında çarşaf gerilerek darbe metoduyla çarşafa düşen böcekler sayılmalıdır. Rastgele 10 Ocak dan 2 veya daha fazla ergin böcek düştüğünde ve meyveler mercimek iriliğine ulaşınca ilaçlamaya başlanmalıdır.
İlaçlamada Bakanlığımızca ruhsatlı ve fındığa tavsiyeli Bitki Koruma Ürünleri kullanılmalıdır. İlaçlamanın fındık ocaklarının altından yukarıya doğru yapılmasına dikkat edilmelidir. Yapılan bu ilaçlama ile yaprak bitleri de kontrol altına alınmaktadır.
Fındık yeşil kokarcası görülen bahçelerde fındık kurduna karşı yapılan ilaçlı mücadele de her iki zararlıya etki eden ve yine fındığa tavsiyesi bulunan bitki koruma ürünleri kullanılmalıdır.
Mücadelede tavsiye edilmeyen ilaçların kullanılmaması; yaprak gübreleri hariç herhangi bir kimyasal maddenin ilaçla kesinlikle karıştırılmaması ve ilaçlamanın bir seferde yapılması gerekmektedir.
Zirai mücadele yapılacak yerlerdeki ve çevresindeki arıcılara, mücadele yapacak kuruluş ve şahıslar tarafından yedi gün önceden, ilaçlama programına alınan bölgenin genişliği, kullanılacak ilacın cinsi, atılma zamanı, etki süresi ile bal arılarına olan etkisi duyurulmalıdır. Bitki koruma ürünleri, kullanıma arz edilen hâliyle ve etiketinde belirtilen tavsiyelere göre uygulanmalıdır. Kullanılan bitki koruma ürünlerinin artık ve ambalajları kullanıcıları tarafından uygun şekilde imha edilmelidir. Zirai mücadelede bal arılarını korumak için öncelikle sıvı ilaç kullanılmalıdır. İlaçlamalar sırasında arıların su içtiği kaynaklara ilaç bulaştırılmamalıdır. İlaçlamalar akşamüzeri veya sabah erken saatlerde, arıların uçuş yapmadıkları zamanlarda uygulanmalıdır.
Kullanılacak bitki koruma ürünleri İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından yetkilendirilmiş olan bitki koruma ürünleri satış bayisinden alınarak ‘Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi sahibi kişiler tarafından uygulanmalıdır.
İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden sonra etiket bilgilerindeki talimatlar doğrultusunda belirtilen süre ile hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.
Fındık üreticilerimiz, konu hakkında daha geniş bilgi almak için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize müracaat edebilirler.