Bu kapasite proje aşamasında olan 2 tesis önümüzdeki yıl faaliyete geçmesi ile birlikte toplamda 21 işletme ve İlimiz proje kapasitesi 35 bin 690 ton/yıl olacak. Mevcut olan deniz kafes işletmelerinde halihazırda Gökkuşağı Alabalığı (Türk Somonu), Karadeniz Alabalığı ve Levrek üretimi yapılmaktadır. Ayrıca karada 45 işletme 1.237,5 ton/yıl kapasite ile Gökkuşağı Alabalığı (Türk Somonu Adayı) üretimi gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda 2023 yılında fiili 20.000 ton Türk Somonu üretimi hedefleniyor.
İlimizde üretim sonrasında hasadı yapılan balıkların işlenebileceği yurt içi ve yurt dışı onay numaralı toplam 15 su ürünleri işleme tesisi 37.118,7 ton/yıl depolama kapasitesi ile faaliyet göstermektedir. Trabzon ilinde yapılan yetiştiricilik faaliyetleri sonrasında 2023 yılında hasat edilecek ve sonrasında işleme tesislerinde işlenerek ihracatı yapılacak olan Türk Somonunda yaklaşık 100 milyon dolar gelir hedeflenmektedir.
Bu noktada Beşikdüzü’nde faaliyet gösteren Muhammet Ali AKYAZ’a ait deniz kafes işletmesi ve aynı işletmeciye ait işleme tesisinde Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürü Cahit GÜLBAY ve beraberlerindeki heyet bir dizi ziyarette bulundu. Sezon içerisinde üretilen Türk Somonunun üretim aşamaları ile ilgili bilgi alınmasının ardından denizde hasat faaliyetleri hakkında bilgi paylaşıldı. Yine aynı firmaya ait Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesindeki Su ürünleri İşleme ve Değerlendirme tesisi ziyaret edildi. Ziyarette Türk Somonu işlenmesi ve paketlenmesi sonrası ihracata hazırlanması aşamalarında işletme yetkililerinden bilgi alındı.