enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
27,0129
EURO
28,8140
ALTIN
1.670,41
BIST
7.683,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
26°C
Trabzon
26°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
RESİM AÇIKLAMASI

Tarımda kurtuluş Tarım 4.0 olabilir mi?

Tarımda kurtuluş Tarım 4.0 olabilir mi?
04.09.2021
A+
A-

Hızla artan dünya nüfusunu beslemek için dünya gıda üretiminin 2050 yılına kadar yüzde 70 oranında artırılması gerekiyor. Bu nedenle, Tarım dünyanın geleceğidir. Peki Tarım 4.0 gerçekte nedir?

Dünya tarımı, gıda zinciri ve zorlukları neler olabilir?

Dünyanın 2050 yılına kadar % 33 büyüyerek 10 Milyar olması ve 2100 yılına kadar dünya küresel nüfusunun yaklaşık 11,2 milyar olması bekleniyor. Bu kadar çok insan gıda talebini katlanarak artıracaktır. Gelecekte küresel tarımı ve gıda zincirini etkileyecek dört ana unsur; demografik bilgiler, sınırlı kaynaklar (insan gücü, toprak, bozulmuş toprak vb.), iklim değişikliği, gıda israfı ve hükümet politikaları olacaktır.

Demografi, dünyada ya da herhangi bir ülkede nüfus yapısı, durumu ve nüfus dinamiklerini inceleyen disiplindir. Bu disiplinle ilgili olan her şey de demografik olarak tanımlanır. Doğum, ölüm, göç, yaşlanma, evlilik vb. konular bu disiplinin konularıdır. Aynı zamanda demografik sürecin bir parçasıdır. Birleşmiş Milletler Sözlüğüne göre demografi tanımı; amacı insan nüfusunu incelemek ve bu nüfusun boyutlarını, yapısını ve niteliklerini inceleyen bir bilimdir. İnsan nüfusunun yenilenme ya da yenilenmeme durumlarını inceleyen bir disiplindir. Bu disiplinle ilgili olan yapıya da demografik denir. Nüfusun doğum, ölüm, evlilik gibi yönlerini incelemenin yanında ülkelere veya bölgelere göre nüfus dağılımlarını da inceler.

Göç hareketlilikleri de en önemli konularından biridir. Bu bilimle uğraşan kişilerin üzerinde durduğu en önemli başlıklar ise doğum, ölüm, evlilik ve göç konularıdır.

Demografik Nedir?

Demografi, sınırlı ya da belirli bir coğrafyada bulunan nüfusun yapısını, değişimlerini ve özelliklerini inceleyen bir bilimdir. Nüfus artmaya devam ettikçe, ekilebilir araziler azalıyor. FAO’ ya göre, aşırı gübre
kullanımı, ormansızlaşma, iklim ve küresel ısınma nedeniyle toprak kalitesi düşmektedir. 2050 yılına kadar kişi başına ekilebilir ve üretken arazi miktarının, 1960 yılındaki mevcut toplamın dörtte biri olacağı tahmin edilmektedir.

Çiftçiler yaşlanıyor. Şehirleşme artıyor. Köy nüfusunun şehirlere göç etmesine neden olan geçim zorlukları devam ediyor. Kentsel kasaba ve şehirlere 2050 yılına kadar, 2,4 Milyar kişi eklenebilir. Soğuk hava depoları zincirleri, perakende mağazalar gibi altyapının iyileştirilmesini ve işlenmiş gıda ve proteinli gıda talebindeki artışı tetikleyecektir. FAO’ ya göre, daha fazla insan daha fazla gıda talep edecektir. Bu da 2050 yılına kadar tahminen % 70 daha fazla olması bekleniyor.

Kentleşmenin artması durumunda gelecek için kim tarım yapacak sorusu da önemli bir soru olarak karşımıza çıkıyor.

Küresel tarımın kurtarıcısı, Tarım 4.0 olabilir mi?

Tarım 4.0, tarım sektörünün verimliliğini artırmanın anahtarıdır. Tarım 4.0, hassas tarım “Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Büyük Veri kullanımına dayanmaktadır. Hassas çiftçilik, ekinlerle ilgili olarak onlara daha etkili bir karar verme olanağı sağlamanın yanı sıra, çiftçilerin çiftliklerinin hangi bölümlerinin en iyi yatırım getirisini sunduğunu belirlemelerine olanak tanır. Bu tür tarım, çiftçilerin üretim uygulamalarını daha iyi anlayabilmeleri için akıllı veri kullanımı ile desteklenmektedir.

Bunlar hassas tarım için kullanılan teknoloji türleridir. Uydu görüntüleri, dünyanın yüzeyi hakkında bilgi toplayan uydulardan elde edilen verileri gösterir. Bu veriler, üreticinin aşağıdaki işlemleri yapmasına izin verir. Değerlendirme, mahsulleri tanımlamaya ve radar görüntüleri ile toprak nemini tespit etmeye hizmet eder. Ayrıca, gübreleme olasılığı olan alanları gözlemlemek için “Normalleştirilmiş Farklılıkların Bitki Örtüsü İndeksi” ile mahsul izlenir. Tespit ve kontrol, yabancı ot ve zararlıların izlenmesidir. Son olarak, “Normalleştirilmiş Farklılıkların Bitki Örtüsü İndeksi” ile hasat edilecek alanları belirleyen verim tahminidir.
Hassas tarım için kullanılan diğer teknolojiler, analiz yoluyla toprak verimliliğinin yönetimini iyileştiren fertirriego görüntülerinin izlenmesidir. Diğer yönlerin yanı sıra tuzluluğu, topraktaki partikül boyutunu, su kalitesini neyin ölçtüğü bağımsız bir analiz var.

Teknoloji ve tarım hakkında konuşurken bir örnekte, ürün verimini artırmak için IoT’yi kullanan tarım uygulaması olabilir. Meksika uygulama ile 2021 yılında ağaç başına 28 oranında avokado verimliliği artırmak başarmıştır. Genellikle ülkelerin tarım endüstrisinde teknolojiyi tam olarak benimsemesinin önünde engeller var. Teknolojik adaptasyonu gerçekleştirecek altyapı ve bilgi eksikliğidir.
Tarım 4.0′ ın geleneksel tarım süreçlerini iyileştirmek için teknolojiden yararlanmakla ilgili olduğunu hatırlamak önemlidir. Böylece tarım daha üretken ve verimli bir faaliyet haline gelebilir.

TARIM 4.0 TAM OLARAK NEDİR?

Tarım 4.0 gerçekte nedir? Bunu neden tartışmıyoruz? Bunlar olmaksızın hepimiz Tarım 4.0’ dan hepimiz bahsediyoruz. Kesin bir tanımı yoktur. Şüphesiz günümüz uygulamalarından ayrılan tarımdaki her
türlü teknolojik gelişme için genel bir şemsiye olarak kullanılacaktır. Kökenleri, Dubai merkezli küresel bir düşünce kuruluşu olan ve kendi sözleriyle “hükümetlerin geleceğini şekillendirmeye adanmış küresel, tarafsız, kar amacı gütmeyen bir kuruluş” olan Dünya Hükümeti Zirvesi’nin bir raporunda yatmaktadır.

Uyumsuz Danışmanlar?

Tarım 4.0 başlıklı ve 2018’de yayınlanan rapor, “işbirliği yoluyla çığır açan etki sağlamayı vaat eden” küresel bir danışmanlık grubu olan Oliver Wyman tarafından yazıldı ve hazırlandı. Son zamanlarda (tarım) endüstrisinde çok az yenilik yapıldığından bahsedilirken, gelecek nesilleri besleme şansına sahip olabilmeleri için “sistemi bozmamız gerektiğini” belirtiliyor.

Belgede, dünyanın gıda arzını etkileyen başlıca sorunların neler olduğuna inandığı ana hatlarıyla yer alıyor. Kısaca artan nüfus, kıt doğal kaynaklar, iklim değişikliği ve gıda israfıdır. Tarım 4.0 raporuna göre, tarımda çok az teknolojik gelişme oldu Bunlar cesur ifadeler ve gıda kıtlığı olasılığı hakkında çok az tartışma olsa da, neredeyse tamamen dijital teknolojiye dayanan dördüncü bir sanayi devrimi çağrısı, akademide bazı önemli soruları gündeme getirdi.

Tarım 4.0 Halihazırda Devam Ediyor?

Ayrıca böyle bir devrimin zaten gerçekleştiği ve bir süredir olduğu da iddia ediliyor. Örneğin, ineklerin robotik sağımı yaklaşık 25 yıldır ve daha da uzun süredir otomatik süt kaydı. Yine de, bu süre zarfında robotların tarıma getireceği harikalar hakkında tüm konuşmalara rağmen, hala çiftliklerde çok az…. Rusya’ da dikey tarım kavramını araştırıyor. İlerlemek için endüstrinin daha fazla öğrenmesi ve yeni yenilikleri benimsemeye istekli olması gerekiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.