enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
27,2345
EURO
28,8619
ALTIN
1.676,57
BIST
8.337,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
25°C
Trabzon
25°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Yağmurlu
23°C
RESİM AÇIKLAMASI

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç: 2021 yılı yaş çay fiyatı yeterli değil

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç: 2021 yılı yaş çay fiyatı yeterli değil
31.05.2021
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarafından açıklanan 2021 yılı yaş çay fiyatını 4 TL olarak açıklaması üzerine, üreticiler fiyata tepki gösterdi.

Açıklanan fiyatın enflasyonun altında olduğu ve üreticilerin maliyetlerini karşılamadığı belirtilerek, fiyat yeterli bulunmadı.

‘Sadece özel sektör memnun’

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, fiyat açıklanırken kendilerine hiçbir devlet yetkilisinin danışmadığını, açıklanan fiyatın da sadece özel sektörü memnun ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Öncelikle bir önceki yılın fiyatlarına bakmak istiyorum. Geçen sene tüm tarım ürünleri verilen taban fiyatın en düşüğü çaya verilmiştir. Özel sektörde çayı ÇAYKUR fiyatından alacağını, fiyatı düşürmeyeceğini açıkladı. Ama özel sektör üç gün sözünde duramadı. Çayımızın yüzde 40’ını özel sektör düşük fiyattan satın aldı.

Yani 2020 yılında tarımda en çok çay üreticisi mağdur oldu. Şimdiki verilen fiyatlar için ise biz üreticinin göz önünde bulundurarak fiyatın 4 lira 40 kuruş olmasını istedik. Geçen seneye göre yüzde 30 bir zamma tekabül ediyordu. Bu aslında gübre zammını karşılaştırırsak, çaydaki maliyeti karşılamıyor. Dolayısıyla bu bile yeterli değil.”

Paliç, bu fiyatlardan çay sanayicilerinin memnun olduğunu, ancak 210 bin çay üreticisinin memnun olmadığını kaydetti.

‘ÇAYKUR kota uygulamadı’

Paliç, ÇAYKUR’un çay politikaları hakkında şunları söyledi: ÇAYKUR kota uygulamayarak gereğini yaptı. Fakat yıllık çay üretim kapasiteleri 9 bin 200 ton. Bu kapasite dolduğu zaman günlük kontenjana geçiyor. Kontenjanı 20 kiloya indirdiği zaman üreticinin çayını bekletme imkanı yok. Depolama imkanı yok. Böyle olunca vatandaş özel sektöre mahkum oluyor.
Özel sektörün eline böyle bir fırsat geçtiği zaman fiyatı indiriyorlar. Ya da 1 yıl vadeli alıyorlar. Bu da yine fiyatın indirilmesi anlamına geliyor. Şimdi bunlar böyle yaptığı zaman fiyat indirmek istemeyen özel sektörde indirmek durumunda kalıyor. Fiyat indirmek istemeyen sanayicilere de baskı yapıyorlar.”

Özel sektör fiyatları düşürmesin’

Nevzat Paliç, en büyük taleplerinin özel sektörün fiyatlarını düşürmemesi olduğunu kaydederek, üreticiye sahip çıkılması gerektiğine vurgu yaptı:

Bizim en önemli talebimizde özel sektörün fiyatları düşürmemesidir. Yüzde 40’a kadar fiyatları düşürüyorlar ya da yaş çay karşılığı kuru çay veriyorlar. Onu da farklı bir fiyattan verdikleri için yine üretici mağdur oluyor. Üretici gübreyi alıyor peşin, işçi çalıştırıyor. Vatandaş bu maliyetleri nasıl karşılasın? Benim talebim hem kaliteli çay alsınlar. Bu sektörün tabanında üretici vardır. Üretici olmazsa bunların hiçbiri olmaz. Önce üreticiye sahip çıksınlar. Tüketiciye de kaliteli ürün içirilelim. Onlar da memnun olsun. Ben hiçbir ayağın mağdur olmasından yana değilim.

Kuru çaya zam yapılmasını istiyorlar. Ama yapıldığı zamanı da gördük. Yine düşük fiyattan yaş çay aldılar. Özel sektör çok fazla para kazandığı zaman üretici az kazanıyor fiyat arttıralım diyene rastlamadım. Belki apartmanlar dikerler ama üreticiye 1 kuruş fazla vermemenin hesabını yaparlar.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.