enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
20,7973
EURO
22,4815
ALTIN
1.315,61
BIST
4.979,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
22°C
Trabzon
22°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
21°C
Pazar Hafif Yağmurlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
21°C
RESİM AÇIKLAMASI

Prof Günaydın: Havalimanı Sorunu Devam Ediyor!

Prof Günaydın: Havalimanı Sorunu Devam Ediyor!
29.03.2023
A+
A-

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan 28. Dönem Milletvekili seçimlerinde kurucusu olduğu Demokrasi ve Atılım Partisinden aday adayı olan Prof.Dr. İhsan Günaydın, Trabzon’un birçok sorunu olduğunu belirtti.

Günaydın, önemli sorun olarak gördüğü Trabzon havaalanı için “Yapılan tadilatlar gibi palyatif tedbirler çözüm olmamıştır” dedi.

Yeni Trabzon Havalimanı Projesinin sembolik rakamlarla yatırım programlarına alındığını ve yapımının sürekli ötelendiğini ifade eden Günaydın, “Trabzon Havalimanının yetersiz olduğu, uçak ve yolcu trafiğini karşılayamadığı ve bagaj hizmetlerinde gecikmelerin olduğu özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarınca sürekli dile getirilmesine rağmen geçici tedbirlerin dışında kalıcı çözümler üretilememiştir.

Bakan Trabzonlu

Bir önceki ve şu andaki Ulaştırma ve Altyapı Bakanları Trabzonlu olmasına rağmen maalesef havalimanı sorunu kalıcı bir şekilde çözülememiştir. Bu durum, Trabzon’un yeterli temsil edilemediği ve sorunlarının çözümünde başarısızlığın olduğunun bir göstergesidir” dedi.

Prof. Dr. İhsan Günaydın şöyle devam etti.

“Ülkemizde maalesef kaynaklar etkin ve verimli bir şekilde kullanılmamakta, öncelikler iyi belirlenmemekte, bilgiye ve ekonomik gerekçelere dayalı kararlar alınmamaktadır. Kararlar tamamen siyasi ve ortak akıl olmadan alındığı için sonuçlar etkinlik ve verimlilikten uzak olmaktadır. Bu durum ise ilimizin ve ülkemizin refahını olumsuz yönde etkilemektedir.

Örneğin bir taraftan yeterli yolcusu olmayan, atıl kapasite ile çalışan ve aciliyeti olmayan havalimanları yapılmış ve yapılmaya devam ederken diğer taraftan Trabzon Havalimanı gibi uçak ve yolcu trafiğini karşılayamayan ve mutlaka yenilenmesi gereken Trabzon Havalimanına yatırım yapılmamaktadır.

Trabzon Havalimanından 2022’de iç-dış toplam 23 bin 479 sefer gerçekleştirilmiş ve 3 milyon 174 bin yolcuya hizmet verilmiştir. Hâlbuki Ocak-Ekim 2022’de Kütahya Zafer Havalimanında bin 276 sefer gerçekleşmiş ve sadece 50 bin 979 yolcuya hizmet verilmiştir. Zafer Havalimanında atıl kapasite çok fazla ve yolcu garantisi dolayısıyla uçmayan yolcular için Hazine’den yapılan ödemeler çok yüksektir.

Turizm Sezonu Yaklaşıyor!

Trabzon Havalimanında turizm sezonunda iç ve dış hat terminalleri çok yetersiz kalmaktadır. Özellikle dış hatlar terminali yaşanan yoğunluğu karşılayamamakta ve gelen turistlerin yoğun eleştirisine neden olmaktadır. Turistler yaşanan bu sorunları sosyal medyada paylaşarak duruma tepki göstermektedirler. Bu durum ise Trabzon turizmini olumsuz yönde etkilemektedir.

Trabzonlu Ulaştırma ve Altyapı Bakanları ve iktidarın Trabzon milletvekilleri tarafından ilave dış hat terminal binasının yapılacağı söylenmesine rağmen bugüne kadar bir adım atılmamıştır.

Trabzon Havalimanına ikinci pist yapılması için ise Yeni Trabzon Havalimanı Projesi adı altında bir proje 2022 yatırım programına konulmuştur. Bu proje için 2022’de 10 bin TL pist yapımı ve 10 bin TL hizmet binası için toplam 20 bin TL sembolik ödenek ayrılmış ve hiç bir şey yapılmayıp ötelenmiştir. Aynı proje aynı bedellerle 2023 yatırım programında yine yer almıştır. Ancak ihale için gerekli asgari ödenek bile konulmadığı için yine hiçbir şey yapılmayarak erteleme yoluna gidilmektedir. Halbuki, yeni hizmete giren Ordu-Giresun Havalimanı Apron genişletmesi için 24 milyon TL, Gümüşhane Havalimanı için 800 milyon TL ödenek konulmuştur.

Bölgenin en yoğun havalimanı olan Trabzon Havalimanında iç ve dış hat salonlarında yaşanan sorunları çözmek için acil tedbirler alınmalı ve Trabzon Havalimanı ek ödenekle bu yıl ihale edilmelidir.

Havalimanımız Yetersiz!

Trabzon’da özel sektör daha fazla turist çekmek için gayret ederken havalimanı yetersizliği, yoğunluktan kaynaklanan sorunlar ve turizm polisi gibi bazı önlemlerin alınmaması turizmi olumsuz yönde etkilemektedir. İhracatçı daha fazla ihracat yapmaya gayret ederken ihtiyaç olan Muratlı Sınır Kapısı açılmayarak ihracat olumsuz etkilenmektedir. yatırımcı yatırım yapmak isterken yatırım adası gibi yerler yapılmayarak ve Trabzon’un 5. teşvik bölgesi kapsamına alınmaması nedeniyle yatırım olumsuz etkilenmektedir. 

Trabzon’un Havalimanı sorununu çözecek olan yer Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, turizm polisi uygulamasını başlatacak olan İçişleri Bakanlığı, sınır kapısının açılmasını sağlayacak olan Ticaret Bakanlığı ve yatırım adasının programa alınmasını ve 5.teşvik bölgesine girilmesi kararını verecek olan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıdır. Bu dört bakanlıktaki bakan Trabzonludur. Ayrıca,  hükümetin Trabzon’da 4 milletvekili bulunmaktadır.

14 Mayıs Seçimler Fırsattır!

Ancak, Trabzon’un birçok sorununun yanı sıra bu acil ve önemli sorunları çözülememiştir. Trabzon bunu hak etmiyor ve bu duruma mahkûm değildir. İlimizin temsilini ehil kişilere vermek için 14 Mayıs seçimleri önemli bir fırsattır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.