enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
27,0285
EURO
28,8047
ALTIN
1.671,67
BIST
7.693,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
26°C
Trabzon
26°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
RESİM AÇIKLAMASI

Pazara nur yağdı, tüketiciyi düşünce aldı!

Pazara nur yağdı, tüketiciyi düşünce aldı!
02.09.2021
A+
A-

Küresel gıda fiyatları, 2 aylık düşüşün ardından ağustos ayında aylık bazda yüzde 3,1 yükseldi. Geçen yılın aynı dönemine göre ise artış yüzde 33’e dayandı.

Ağutos ayında gıda fiyatları endeksi 3,9 puan, yüzde 3,1 yükselerek 127,4 puana geldi. Geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 32,9 yükseliş kaydedildi.

Gıda fiyatlarında iki aylık düşüşün ardından yeniden yükselişe geçmesinde şeker, bitkisel yağlar ve tahıl alt endekslerindeki yükselişler etkili oldu.

Bu dönemde bitkisel yağ fiyatları 10,3 puan, tahıl fiyatları 4,3 puan, et fiyatları ise küçük bir artış gösterdi. Süt ürünleri fiyatlarında ise küçük ölçekli gerileme görüldü.

Tahıl fiyatlarındaki yükselişte büyük ihracatçı ülkelerdeki azalan hasat beklentileri etkili oldu. Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nde düşük arpa üretimi görünümü ve artan buğday fiyatları, uluslararası arpa değerlerinin yüzde 9 yükselmesine neden oldu.

FAO Şeker Fiyat Endeksi’ndeki artışta da dünyanın en büyük şeker ihracatçısı olan Brezilya’daki olumsuz hava koşulları etkili oldu. Aylık fiyat artışları, ham petrol fiyatlarındaki düşüş ve Brezilya Reali’nin ABD doları karşısında zayıflamasıyla önlendi. Hindistan ve Avrupa Birliği’ndeki iyi üretim beklentileri de uluslararası şeker fiyatları üzerindeki yukarı yönlü baskıyı sınırlamaya katkıda bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.