Karadeniz bölgesinin ‘Yeşil Altını’ fındıkta pandemiden etkilendi.
Bölgede yaşayanlar bilir. Fındık hasat zamanını iple çeken fındık üreticisi tüm eksiğini fındık ile giderir. Geleceğini ona göre belirler.
Ancak son yıllarda yaşanan aksaklıklar ve pandemi süreci üreticinin geleceğine ipotek koyuyor.
2021 sezonunda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık alımı yapmasıyla birlikte 24- 25 liradan satılırken, sezon içerisinde 27 liraya kadar yükseliş göstermişti.
Giresun’un Keşap ilçesi Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin, Covid-19 salgını nedeniyle Avrupa’ya fındık ihracatında azalma olduğunu aktardı. Bu nedenle de fiyatın serbest piyasada düşüşe geçtiğini söyledi. 2021 sezonunda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık alımı yapmasıyla birlikte 24- 25 liradan satılırken, sezon içerisinde 27 liraya kadar yükseldi. Ancak sezonun ortaları diyebileceğimiz mart ve nisan aylarında serbest piyasada fındığın fiyatları düşüş göstermeye başladı. Bugün bakıldığında ise serbest piyasa da fiyatlar 22 liraya kadar düştü. Şahin “Avrupa ülkeleri fındık alımı yapmadığı için fiyatları düşmeye başladı. Oysaki hala üreticilerimizin elinde bir miktar daha fındığı bulunmaktadır. Eğer TMO devrede olmasaydı fındığın fiyatları bu rakamların da altına inerdi. Hatta sezon içerisinde 24-25 liradan satılan fındığın fiyatı TMO’nun devrede olmasından dolayıdır aksi halde fiyatlar 20 liranın dahi altına düşebilirdi. Bununla birlikte pandemi koşulları olmasaydı Avrupa ülkelerine yeteri kadar fındığın ihracatı yapılabilseydi de fiyat bu defa 30 lirayı bulabilirdi. Ancak her şeye rağmen iç piyasada TMO fiyatları dengelemiş ve fındığın fiyatının daha da düşmesinin önüne geçmiştir” konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.