Türkiye genelinde tüm OSB yönetimlerinin yeniden il mülki idare amiri başkanlığında oluşturulacak müteşebbis heyetler ile yönetilecek.
tüm OSB yönetimlerinin yeniden il mülki idare amiri başkanlığında oluşturulacak müteşebbis heyetler ile yönetilecek.
Huzur Hakkı’nı içeren 17’nci maddede yapılması planlanan değişiklikle ödenecek huzur hakkı asgari ücretin brüt tutarını geçmeyecek şekilde her yıl müteşebbis heyet tarafından belirlenecek ve maddeye ‘kamu görevlileri’ ibaresi de eklenecek. Böylece geçmiş yıllarda OSB’lerden gelir elde eden kamu görevlilerinin soruşturmalara konu olmasının önüne geçilecek. OSB’lerin gayrimenkul yatırım ortaklığı kurmasını içeren ek 5’inci maddenin de “OSB tüzel kişiliğinin kar amacı gütmeyen yapısından dolayı kazanılmış vergi muafiyetlerine halel gelmemesi için” kaldırılması planlanıyor. Yine yönetmelikte yer alan OSB’lerin faaliyetleri için anonim şirket kurması ya da kurulu bir anonim şirkete ortak olması ile ilgili maddenin de kanuna taşınması planlanıyor.
OSB’ler başkanlığını illerde Vali, ilçelerde kaymakamların yaptığı müteşebbis heyet ile kurulur. İşyeri açma, çalışma ruhsatı sayısı yüzde 50’yi geçtiğinde genel kurul toplanır. Sanayiciler ilk genel kurulda müteşebbis heyetle devam edip etmemeyi oylarlar. Devam etmeme kararı alınırsa her parselin birer katılımcı olduğu ve dışarıdan kimsenin olmadığı yeni yönetimi seçerek yoluna devam eder. OSB’lerde her yıl mali, 4 yılda bir de seçimli genel kurul yapılır. Türkiye genelinde 350 civarında OSB faaliyet gösteriyor. 102 OSB süreci tamamlayarak genel kurul aşamasına geçmiş durumda. Süreci tamamlayan 102 OSB’den 42’si yönetimde müteşebbis heyet ile devam etme kararı alırken, 60 OSB kendi genel kurullarını yaparak kendi içlerinden yönetimlerini belirliyor.