Gümüşhane il sınırları içerisinde 2 adet tescilli kaya mezarı bulunur. Bunlardan ilki olan Araköy Kaya Mezarları, 2009 yılında 1.Derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescillidir. Gümüşhane ilinin Şiran ilçesinin 21 km kuzeybatısında yer alan Araköy Köyü’nde yer almaktadır. Büyük bir ana kayanın ortasına denk gelecek şekilde yaklaşık aynı ölçülerine sahip, yalın ve iki kademe silmesi bulunan üç nişten oluşmaktadır. İldeki bir diğer kaya mezarı ise Kelkit İlçesi, Özen köyü sınırları içerisinde bulunan Özen Köyü Kaya Mezarlarıdır. Bu mezarlar 2001 yılında tescillenmiştir. Araköy Kaya Mezarları gibi Özen Köyü Kaya Mezarları da ana kayanın orta kısmında yaklaşık 25 metre yükseklikte, 1 m2 alana sahiptir. İki kademe silmesi bulunan bir nişten oluşmaktadır.
Gümüşhane’nin Kelkit ve Şiran ilçeleri kültür varlıkları bakımından epey zengin olduğunu söylemek mümkündür. Kültür varlıklarının turizm sektöründe yer alması hem ilin tanıtılması ve ekonomisinde önemli derecede etkili olacak hem de bu sayede kültür varlıklarının korunması ve gelecek nesillere iletilmesi sağlanacaktır.
Bahse geçen tarihi turizm alanları gerek Kelkit ve gerekse Şiran sınırları içindedir. Kültür turizmi, sit alanları, tescilli kültür varlıkları, müzeler gibi tarihi mekânların yanı sıra anıtsal tarihi yapıları da (manastırlar, kaya mezarları, kaleler vb.) içerisinde barındırmaktadır.
Yanı sıra Gümüşhane Olucak köyü sınırları içerisinde bulunan İmera (Olucak köyü) Manastırı 1991 yılında 1. Derece Kentsel ve 3. Derece Arkeolojik Sit olarak tescillenmiştir. 1740 yılında yapıldığı düşünülen manastırın etrafında bulunan mekânlar 1827’de yapılmıştır. Torul’daki Torul Kalesi de bunlar arasındadır.
Bir savaş tanrısının ismi olan Santa “kızgın olmak” anlamına. Santa, bugünkü ismi ile Dumanlı köyü, Gümüşhane Merkez ilçesi sınırları içerisinde, Yanbolu vadisinin yukarı kısımlarında yer alan eski bir Rum yerleşimi olarak bilinir.