enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
27,0132
EURO
28,7983
ALTIN
1.676,22
BIST
7.690,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
26°C
Trabzon
26°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
RESİM AÇIKLAMASI

O BUĞDAYI EKENLERİN YÜZÜ GÜLDÜ

O BUĞDAYI EKENLERİN YÜZÜ GÜLDÜ
22.06.2021
A+
A-

Yerli tohum buğdayından yüksek verim elde edildi. Muğla’da Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) bağlı Dalaman Tarım İşletmesi’nde, yerli tohumdan yetiştirilen buğdayın hasadından yüksek verim elde edildiği belirtildi. TİGEM’in Muğla’nın Dalaman İlçesi’nde bulunan 34 bin dekar arazisinin yaklaşık 10 bin dekarına buğday ekildi. Olgunlaşıp başak veren ekinlerin biçerdöverlerle hasadı tamamlandı.

GENLER KORUNUYOR

Pazar talebine uygunluğu onaylanan ürün tarlada ayrıştırıldıktan sonra işletmedeki hayvancılıkta kaba yem olarak değerlendirilen arta kalan bitki sapları da makineler yardımıyla balyalandı. TİGEM Dalaman İşletme Müdürü Adem Kalaycı, Dalaman TİGEM arazilerinde iyi bir yıl geçirdiklerini söyledi. Kalaycı, “Yaklaşık 10 bin dekar alanda hububat hasadımızı gerçekleştirdik. Bu yıl 3 çeşit buğdaydan yaptığımız hasatta verimimiz geçen yıldan yüzde 15 oranında daha iyi gerçekleşti. Bu yılki hasattan yaklaşık 5 bin 200 ton buğday elde ettik” ifadelerini kullandı.

SAPTAN HAYVAN YEMİ

Adem Kalaycı, buğday saplarının çiftçilerin hayvancılıkta kullanacağı kaba yem olarak tüketime sunulduğunu dile getirdi. Dalaman TİGEM Ziraat Mühendisi Serdar Baki ise TİGEM arazilerinde bu yıl yerli tohumlardan ‘Cumhuriyet 75’, ‘Kayra’ ve ‘Ziya Bey 98’ çeşitlerindeki buğdayın hasadının yapıldığı dikkat çekti.

ÇİFTÇİLERE DAĞITILACAK

TİGEM Dalaman Tarım İşletmesi Müdürlüğü’nde buğday üretiminin yanında, yağlık ayçiçeği, dane mısır, fiğ, yonca ve narenciye üretimi de yapıldığına işaret eden Baki, şöyle konuştu: “Tarım arazilerimizde dekara yaklaşık 550-600 kilogram arasında ürün elde ettik. Mahsulden aynı zamanda 4 bin ton buğday tohumu da üreterek bunu bölgemizde bulunan çiftçilere bayiler aracılığıyla dağıtımını yapacağız.”

‘ATA SİYEZ’ VE ‘MERGÜZE’ KORUNACAK

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından tescillenen Türkiye’nin ilk tescilli siyez buğdayları piyasada. HEKTAŞ, biyolojik özellikleri nedeniyle rakım ve nem ihtiyacına en uygun bölge olan Kastamonu ilinin İhsangazi ilçesi ve civarında üretilecek olan siyez buğdaylarının tohumlarını 2023 yılı itibarıyla satışa sunmaya hazırlanıyor. Genetik olarak dünyanın ilk buğdayı olarak da kabul edilen siyez buğdayı, Anadolu topraklarında 12 bin yıldır genetiğini koruyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.