Enine Boyuna.!!
Geçen akşam Habertürk’te Hülya Hökenek’in sunduğu “Enine Boyuna” adlı programı izliyorum.
Her akşam TV’lerde boy gösteren “beyni ve aklı soyadı ile müsemma yalaka bir gazeteci, kamu bankalarının çok görev zararı var diyen ve ekonomist Mahfi Eğilmez’in beyanlarına vurgu yapan Profesör Dr. Ersan Şen’e laf yetiştiriyor.
“Mahfi Eğilmez’in Merkez Bankası başkanlığı yaptığı dönemi de gördük biz. 2001 krizinde bu ülkeyi batıranlardan biridir. Eğilmez ekonomi hakkında konuşamaz, ekonomiyi batıran adamdır” diyerek hop oturup hop kalkıyor.
Yalanı ortaya çıkınca da hiç yüzü kızarmadan “dil sürçmesi oldu” deyip geçiştiriyor..
Mahfi Eğilmez Twitter hesabından bunlarla muhatap olmaya bile değmez diyerek kısa bir açıklama yapıyor.
“Hayatımda Merkez Bankası’nda hiç görev yapmadığım gibi, kamu görevinden 1997 yılı Aralık başında istifa ederek ayrıldım. Kamuoyuna duyururum” diyor.
Arşivi karıştırınca da bizim yalaka gazetecinin ekonomi bilmiyor diye itham ettiği Eğilmez’in adını bile ağzına alamayacak durumda olduğu ortaya çıkıyor.
*
06.12.1997 Hürriyet Haber
Mahfi Eğilmez dayanamadı gitti
Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez görevinden istifa etti. Bir süredir uygulanacak ekonomi politikaları konusunda hükümet ile görüş ayrılığı bulunduğu söylenen Eğilmez, dün ‘‘Bir toplantıya gidiyorum’’ diyerek çıktığı makamına bir daha dönmedi.
Bir süredir izlenecek ekonomi politikaları konusunda hükümetle görüş ayrılığına düşen Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, dün istifa etti. Ekonomi çevrelerinde saygın bir isim olarak tanınan Eğilmez’in istifası hükümet ve ekonomi yönetiminde büyük şok yarattı.
Eğilmez’in istifasında özellikle ekonominin idare ediliş biçiminden duyduğu rahatsızlık ve Devlet Bakanı Güneş Taner’le düştüğü görüş ayrılıklarının önemli rol oynadığı bildiriliyor. Eğilmez, son olarak Başbakan Mesut Yılmaz ve Taner’in KİT ürünlerine altı ay süreyle zam yapılmaması konusunda başlattıkları tartışmada da devre dışı bırakılmıştı.
*
Merhum Mehmet Akif’in o müthiş dizeleri aklıma geldi:
Geçmişten adam hisse kaparmış. Ne masal şey!
Beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi?
Tarih’i ‘tekerrür’ diye tarif ediyorlar;
Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?..
Bu iktidar döneminde Ekonomi ve Merkez Bankası yönetimi kaç kez el değiştirdi hatırlamıyorum bile..