enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
27,3824
EURO
29,0085
ALTIN
1.630,05
BIST
8.334,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Yağmurlu
21°C
Trabzon
21°C
Yağmurlu
Pazartesi Gök Gürültülü
22°C
Salı Az Bulutlu
21°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
RESİM AÇIKLAMASI

Murat Çavga: Şehir içi tarihi eserlerimiz turizmimizin hizmetinde

Murat Çavga: Şehir içi tarihi eserlerimiz turizmimizin hizmetinde
29.05.2021
A+
A-

TİSAD Başkanı Murat Çavga Trabzon şehir merkezinde yapımı devam eden yerlerin turizme kazandırılması için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Çavga, “Tarihi Aşağı Hisar Pazarkapı Surlarının doğusu, Kadınlar Pazarı ile Yeni Balıkhane arasında bulunan tarihi taş kemer tünelin tescil edilerek Turizme kazandırılması şehrimize katma değer sağlayacaktır” dedi.

Murat Çavga şunları söyledi:

“Trabzon İli, Ortahisar Belediyesi sınırlarında bulunan ve kuruluşu M.Ö’lere kadar inen Trabzon kalesi ve çevresi, yazılı belgeler ve barındırdığı kalıntılar ile bölgenin en eski yerleşim alanlarının başında gelmektedir.

Kadınlar pazarı ve otopark kazısı sırasında bölgenin en eski olma özellğine sahip rıhtımı gün yüzüne çıkmıştır. Roma ve öncesi dönemde kesme taşlardan yapılmış gemi yanaşma rıhtımı, gemiler için su kanalı, hendek duvarı ,antik sur ve farklı yapı kalıntıları ortaya çıkmış ve arkeolojik kazı yapılarak yerinde arkeopark olarak düzenlenmesi beklemektedir.

Aynı bölgede, Kadınlar Pazarı inşa sahasının bitişiğinde koruma altına alınarak turizme kazandırılmayı bekleyen, Osmanlı Dönemine ait kesme taş ile yapılmış kemer tünel Menfez yapısı bulunmaktadır.

1870-80 dönemine ait Yapı yeni imar çalışmaları ile tamamen kullanım dışı kalmıştır. Güney girişi açık olmasına rağmen çıkış noktası kapatılmış bir biçimde yer altında beklemektedir. Osmanlı tüneli, Kadınlar pazarı kuzeyinde bulunan tarihi han(tescilli) binasının altından başlayıp 70m devam ederek Rüştünün Fırını (Tescilli yapı) altında bitmektedir. Orjinalde 90 mt olan tünelin 20m’lik bölümü 2019 yılında yıkılarak üzerine balıkhane binası yapılmıştır.

Mevcut hali ile İçi temizlenip, gerekli yerlerinde bakım ve onarım yapılır ise; şehrimiz sahilden-antik rıhtıma açılan muhteşem bir tarihi mekan, kültürel etkinlik alanı kazanacaktır.

Osmanlı idarecilerince 1850-70 döneminde Tabakhane deresi taşkınlarını önlemek ve dereyi islah ederek,Mumhane-Çarşı ile Pazarkapı semtleri arasındaki ticari bölgeyi rahatlatmak için yapılmış olan Kuzgundere- Dereboyu tüneli Osmanlı mühendislik eseri, Trabzon ve insanlığın ortak kültür mirası olarak tescillenerek geleceğe taşınmalıdır.

Pazarkapı Kuzgundere- dereboyu tünelinin tescillenerek koruma altına alınması, gerekli bakım ve düzenleme yapılarak turizme kazandırılması hususunda gereğinin yapılması için, Kültür ve Turizm Bakanlığına, Trabzon Valiliğine, Trabzon Büyükşehir Belediyesine, Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne Turizm işletmecileri ve seyahat acentaları derneği adına başvurularımızı yaptık.

Ümidimiz 150 yıllık Osmanlı mirasımızın tescillenmesi, temizlenmesi ve turizme kazandırılmasıdır”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.