enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
27,2488
EURO
28,9026
ALTIN
1.675,96
BIST
8.372,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
25°C
Trabzon
25°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
23°C
RESİM AÇIKLAMASI

Fındıkta küllenmeye dikkat!

Fındıkta küllenmeye dikkat!
19.06.2021
A+
A-

İl Tarım Orman Müdürlüklerinden alınan bilgiye göre , şu anda külleme hastalığının tam ortaya çıktığı dönemde olduklarını söylediler , fındık üreticilerinin bu konuda çok dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen yetkililer ilaçlama yapılmayan bölgelerde hastalığın daha üst seviyelerde olduğunu söylerken ,üreticilere  yönelik sürekli olarak bilgilendirme çalışmalarının yapıldığınıda  söylediler, “Üreticilerin son 10 yıldır  ciddi bir ilaçlama mücadelesi içerisinde olmalarına karşın  fındıkta bu hastalığın tamamen önüne geçemediklerinide sözlerine eklediler.

Fındık üretiminde ekonomik anlamda zarara neden olan fındık külleme hastalığı için üreticilerin bu dönemde bahçelerini kontrol etmeleri önerildi. Hastalık belirtisi görülmeyen bahçelerde birinci ilaçlamada koruyucu bitki koruma ürünü olarak yüzde 80 kükürt kullanılması, ikinci ve diğer ilaçlamalarda ve hastalığın görülmeye başladığı bahçelerde ise tedavi edici bitki koruma ürünlerinin kullanılmasının gerekli olduğu belirtildi.

Yetkililer Külleme hastalığının hem rekolteyi olumsuz etkileyecek olması, hem de üreticinin de ekonomik kaybına neden olması sebebiyle büyük bir sorun teşkil ettiğini söylediler.

İnsan ve hayvan sağlığı bakımından kullanılan bitki koruma ürününün son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye göre ilaçlama bitiminden itibaren 7 ila 28 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenilmemeli uyarılarında bulunuldu.

Kullanılacak bitki koruma ürünleri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş olan bitki koruma ürünleri satış bayisinden alınarak bitki koruma ürünleri uygulama belgesine sahip kişiler tarafından uygulanması gerektiği belirtildi.

Fındık bahçelerimizde yoğun zararlara neden olan  Fındıkta Külleme Hastalığının etmeni kışı hastalıklı bitki artıklarında geçirir. Erken dönemde yaprak ve yeni oluşan çotanakları enfekte eder, rüzgarla yayılır. Fındıkta Külleme Hastalığı ilkbaharda gelişme sezonunun erken döneminde yapraklar, genç sürgünler ve çotanaklar üzerinde belirtiler oluşturur. Bulaşık olan yapraklarda zamanla lekeler kahverengileşir, yapraklar matlaşmaya başlar ve ilerleyen dönemde de kuruma, kıvrılma ve vaktinden önce döküm meydana gelir.

Genç sürgünlerde ve çotanaklarda zuruf yüzeyinde ilk önce un serpilmiş gibi bir görüntü, ilerleyen dönemde renkte matlaşma, kahverengileşme ve özellikle erken dönemde hastalığa yakalananlarda kurumalar görülür. Bu şekilde hastalık fındıkta hem verim hem de kalite kayıplarına neden olur.

Kültürel Mücadele de; enfeksiyon kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıklarının toplanması, bulaşık dip sürgünlerinin kesilmesi ve imha edilmesi, iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli ışıklanma sağlamak için budama ve yabancı ot mücadelesinin yapılması gerekmektedir.

Hastalığın mücadelesinde kültürel önlemler yanında kimyasal mücadele de gerekli olmaktadır. Kimyasal Mücadeleye başlamadan önce çevredeki arıcılara haber verilmesi gerekmektedir. Birinci ilaçlama hastalığın bir yıl önce görüldüğü bahçelerde mutlaka çotanak bağlama döneminde (Nisan ayı ikinci haftasından itibaren) tavsiye edilen uygun bitki koruma ürünleri ile koruyucu ilaçlama yapılır. Hastalık belirtileri görülmeye devam ettiğinde tavsiye edilen tedavi edici BKÜ ile  ikinci ve diğer ilaçlamalar yapılır. İlaçlı mücadelenin hasattan 1 ay öncesine kadar tamamlanması gerekmektedir. İlaçlama yapılırken ilacın dozuna, karıştırılmasına ve ilaçlamada kullanılacak aletin kalibrasyonuna dikkat edilmedir. İlaçlama yapılırken ağaçlar dipten başlanarak yıkama şeklinde ilaç atılmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.