Özellikle Trabzon ,Vakfıkebir,Beşikdüzü, Fatsa,Yomra,Arsin,Ordu,Ünye,Terme, Fatsa, Çarşamba, Giresun, Samsun, Sakarya, Düzce gibi fındık üretimiyle ön plana çıkan yerlerde fındık fiyatları ne kadar, fındığın kilosu kaç TL gibi sorular gündeme geliyor.
Geçtiğimiz sezonu istediği fiyatlarla geçiremeyen üreticiler bu yıl için biraz merakla biraz da endişeyle açıklanacak taban fiyatı bekliyor. Halen elinde geçen sezondan fındığı olan ve satmayan üreticiler dövizin artışıyla geçtiğimiz sezon 27 tl ye kadar çıktığında satmadığına pişman. Dünyanın en büyük fındık üreticisi olan ülkemizde fındığın hak ettiği değeri bulamamasından şikayetçiler.
Geçtiğimiz günlerde hiç bir gerçekçi veriye dayandırılmadan (INC) tarafından 790 bin ton açıklanan tahmini fındık rekoltesinin yaratılmak istenen algının ilk adımı olarak göze çarpmak la beraber ardından Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk’ün açıklamaları tamamen kafaları karıştırdı.
Geçtiğimiz günlerde TBMM’de gönüllü olarak oluşturulan Fındık Çalışma Grubunda mecliste bir toplantı yaptı. Fındık üreten illerin milletvekillerinden oluşan çalışma grubunda başkanlığı ise daha önceki yıllarda Fiskobirlik’te Genel Müdürlük de yapan Cemal Öztürk yaptı. Toplantıda fiyatı konuşurken, fındıkta ki tüm kesimler düşünülürken önceliğin üreticinin talepleri olmalı prensibinde anlaştılar. Muhalefet partileri ve bazı milletvekilleri üreticinin sesi olarak fiyat 35 tl den aşağı olmamalı dediler.
Tüm bu gelişmelerin ışında Cumhurbaşkanı Erdoğanın geçtiğimiz günlerde yaptığı “üreticinin beklentilerinin farkındayım ” sözleri de üretici yi umutlandırdı.
Şimdi tüm gezler Kurban Bayramı öncesi fındık fiyatının açıklanması beklenirken fiyat öncesinde algı yapılmamasını isteyen üreticiler; “Birileri fındığımız üzerinden kendilerine rant sağlamasınlar. Bizde gülmek istiyoruz. Fındığın maliyeti öyle denildiği gibi 21 tl de değil dalda maliyeti 25 tl dır. Fındığımızı ‘şamar oğlanına’ çevirmesinler. En az 4 dolar olmasını bekliyoruz” dediler.