enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
19,1750
EURO
20,7916
ALTIN
1.214,64
BIST
4.812,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Çok Bulutlu
18°C
Trabzon
18°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Çok Bulutlu
21°C
Salı Hafif Yağmurlu
18°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
12°C
RESİM AÇIKLAMASI

Emeklilikte İkinci Tazminat Fırsatı!

Emeklilikte İkinci Tazminat Fırsatı!
01.10.2022
A+
A-

Emeklilikte İkinci Tazminat

Hayat şartları bazen insanları emekli olduktan sonra da çalışmak zorunda bırakıyor. Emekli olduktan sonra yeniden çalışmak isterlerse yeni işlerinde bir yılı doldurduktan sonra yeniden kıdem tazminatına hak kazanıyor. Emeklilere ikinci tazminat hakkı işte burada devreye giriyor.

Emeklilikte İkinci Tazminat Hakkının Şartları:

1. 1 Ekim 2008 Ayrımı: SSK’lı kişiler (4A) çalışmaya devam etmek isterse ve 1 Ekim 2008 tarihinden önce işe başlamışsa emekli aylıklarını kestirmeleri veya Sosyal Güvenlik Destek Primine tabi olarak çalışmaları gerekiyor. Lakin bu şekilde aylığını kestirmeden emeklilikten sonra çalışan işçi kendi isteğiyle işten ayrılmak istediğinde kıdem tazminatı alamıyor, eğer işveren haklı bir sebep olmaksızın emekli işçisini işten çıkartıyorsa emekli işçi kıdem tazminatı alabiliyor.   

1 Ekim 2008 tarihinden sonra işe başlayan ve emekli olanlar ise Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyip çalışamıyor yani bu kişilerin muhakkak maaşını kestirmesi gerekiyor.1 Ekim 2008 tarihinden önce işe başlamış ama emekli aylıklarını kestirmemiş olanlar Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemek zorunda oldukları için ve bu prim brüt ücretin %30’u üzerinden alındığı için emeklinin ücretinden %7.5 kesinti ile çalışabiliyor.1 Ekim 2008 tarihinden önce işe başlamış ve emekli aylığını kestirmiş olanlar ise normal sigortalı olarak prim ödüyor.

2. Bir Yıl Beklenmesi Kuralı: Emekli, eğer daha önce çalıştığı yerde yeniden çalışmaya devam ederse kıdem tazminatını alabilmek için yine de bir yıl beklemesi gerekiyor.

3. İstifa Detayı: Kişi ilk emekliliğinde istifa etmesine rağmen kıdem tazminatı almışsa emeklilikten sonra ikinci defa çalışmaya başladığı yerden de istifa ederse tazminat alamıyor. Emekli çalışanların da ihbar tazminatı hakkı bulunuyor. Yani işveren, emekli çalışanının iş sözleşmesini feshedecekse bunu önceden emekli çalışanına bildirmek zorundadır.

4. İzin ve Rapor Durumu: Emekli olup yeniden bir işte çalışanların izinleri diğer çalışanlar gibi düzenleniyor yani kıdemlerine göre. Yalnız, burada bir ayrım var, elli yaşını aşmış olan emekli çalışana yirmi günden daha çok izin verilmesi gerekiyor. Emekli çalışanlara diğer çalışanlardan farklı olarak hastalandıklarında rapor parası verilmiyor ama iş kazasında ödeme yapılıyor. Emekliler, emekli olduktan sonra yeniden çalışmak isterlerse ve çalıştıkları yerden ayrılmaları halinde tazminat talepleri olursa yukarıda sayılan şartları sağlamaları gerekiyor. 1 Ekim 2008 tarihine ve emekli aylıklarını kestirmeye de dikkat etmeleri gerekiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.