Yeni petrol ve gaz sahalarının sömürülmesi ve geliştirilmesi bu yıl durdurulmalı ve dünyanın küresel ısınmanın güvenli sınırları içinde kalması ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşması için yeni kömürlü termik santraller kurulamaz. enerji örgütü dedi.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) , fosil yakıtları büyük ölçüde azaltma ihtiyacı üzerine şimdiye kadarki en güçlü uyarısında , 2035’ten sonra fosil yakıtlı yeni otomobillerin satılmaması ve 2 trilyon dolardan iki kattan fazla enerji yatırımı yapılması çağrısında bulundu. (1,42 trilyon sterlin) yılda 5 trilyon dolara (3,54 trilyon sterlin) Sonuç, bazılarının iddia ettiği gibi ekonomik bir yük değil, ekonomiye net bir fayda olacaktır.
IEA’nın icra direktörü ve dünyanın önde gelen enerji ekonomistlerinden biri olan Fatih Birol, Guardian’a şunları söyledi: “Hükümetler iklim krizi konusunda ciddiyse, bu yıldan itibaren petrol, gaz ve kömüre yeni yatırım yapılamaz. “
Dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerden güçlü yeni politikalara ihtiyaç duyulduğunu söyledi: “Gittikçe daha fazla ülke net sıfır taahhütlerle geliyor, bu çok iyi, ancak [hükümetlerden gelen] retorik ile gerçeklik arasında büyük ve büyüyen bir uçurum görüyorum.
IEA, sonuçları dünya çapında hissedilecek olan dünyanın iklim hedeflerine ulaşmak için neyin gerekli olduğuna dair en kapsamlı raporu yayınladı. Çk az ülke fosil yakıt araştırmalarına son verme niyetinde. İngiltere, Kuzey Denizi’ndeki yeni petrol ve gaz sahalarına ruhsat veriyor, Çin kömürle çalışan elektrik santralleri inşa ediyor ve petrol şirketleri hala yeni çıktılara yatırım yapıyor.
Birol, yeniden düşünmeleri gerektiğini söyledi. Raporumuz kimseyi hiçbir şeyden men etmiyor. Hükümetler yatırım planlıyorsa, bu onlara bağlıdır. Ancak hükümetler net sıfır emisyon taahhüdünde bulunurlarsa, sonuçların ne olduğunu görmeleri gerekir. “
Geçtiğimiz ay IEA , büyük ölçüde geçen yıl yaşanan kilitlenmelerin ardından kömürün yeniden canlanması nedeniyle emisyonların rekor ikinci en büyük artışla sıçrayacağı konusunda uyardı .