enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
28,9499
EURO
31,8306
ALTIN
1.902,64
BIST
8.118,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Hafif Yağmurlu
19°C
Trabzon
19°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Açık
19°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
RESİM AÇIKLAMASI

Çay bitkisinin genetik sırları ortaya çıktı

Çay bitkisinin genetik sırları ortaya çıktı
22.07.2023
A+
A-

Dünyada tek doğal olarak üretilen Türk çayı, dünyada da ilgi görmeye devam ediyor. Çay tek başına çay değildir. Doğu Karadeniz bölgesinin fındık  ile ana geçim kaynağıdır. Peki nedir çayı bu kadar değerli kılan.

Çinliler araştırdı.

Çinli botanistler, hem yeşil hem de siyah çay üretiminde kullanılan Camellia Sinensis türü çay bitkisinin gen dizilimini ortaya çıkardı.

Çay bitkisinin ekonomik ve kültürel önemine rağmen bitkinin genlerine dair bugüne kadar çok az şey biliniyordu.

Çin’deki Kunming Botanik Enstitüsü bitki bilimci profesörleri “Çok farklı aromaları olsa da çay aromasının genetik temelinin ne olduğu hakkında hiçbir şey bilinmiyordu. Yeni dizilim teknolojileri ve genetik haritaların inşasıyla birlikte aromaların bir kısmını inceleyecek güncellenmiş bir çay bitkisi genomu üzerinde çalışıyoruz.”” diediler.

Çeşidi Çok

Camellia cinsinin altında bazıları süs bitkisi olmak üzere 100’den fazla tür bulunuyor.

Ancak sadece Camellia Sinensis türü bitki çay üretimi için ticari olarak üretiliyor.

Araştırmacılar bu türün yapraklarında, çaya kendine has aromasını veren yüksek miktarda kimyasal olduğunu fark etti.

Camellia cinsindeki diğer bitki türlerinde ise bu kimyasallardan çok daha az bulunuyor.

İngiltere’deki Kew Kraliyet Botanik Bahçesi’nin Bilim Direktörü Yardımcısı Dr. Monique Simmons da bu araştırmanın çayın genetik yapısıyla ilgili önemli bilgiler verdiğini söylüyor.

Bitki uzmanı Simmons “Bu araştırmanın çay üretimindeki kişilerin yanı sıra tıbbi ve kozmetik amaçla kullanmak üzere bitki üretenler için önemli sonuçları olabilir. Çünkü çaydaki bileşimler genellikler kozmetik veya tıbbi amaçla üretilen bitkilerdekiyle bağlantılı” dedi.

Çay bitkisinin gen dizilimini ortaya çıkarmak beş yıldan daha fazla zaman almıştı.

Çayın üç milyar baz çifti uzunluğundaki DNA’sı, kahve bitkisinin dört katı uzunlukta ve çoğu bitkiden daha uzun.

Çalışmayı Güney Kore ve ABD’deki bilim insanlarıyla birlikte yürüten Prof. Gao, “Laboratuvarımız 20’den fazla bitkinin gen dizilimini ortaya çıkarmıştı ama bu bitkinin, çay bitkisinin gen dizilimi zordu” dedi.

Tarım ile ilgili diğer haberlere göz atın.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.