enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
27,2080
EURO
28,7994
ALTIN
1.676,85
BIST
8.306,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
25°C
Trabzon
25°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
RESİM AÇIKLAMASI

Bireysel kredilerde rekorlar arda arda geliyor

Bireysel kredilerde rekorlar arda arda geliyor
28.07.2021
A+
A-

Bireysel kredi kullanımı mayısta geçen yıla göre yüzde 33 artarak 906 milyar lirayla zirveye ulaştı. Kredi kullanan kişi sayısı ise 34.5 milyon ile rekor kırdı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre mayıs itibariyle toplam krediler geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22,3 artarak 4 trilyon 50 milyar liraya ulaştı. Bireysel krediler ise yüzde 33 artışla 906 milyar liraya yükseldi. Bireysel kredilerde en büyük hacmin, en yüksek faiz oranıyla kullandırılan ihtiyaç kredilerinden oluşması dikkat çekiyor. Takipteki krediler hariç, son bir yılda bireysel kredi kullanan sayısı 1,7 milyon kişi artarak 34,5 milyona çıktı. Ortalama kredi bakiyesi ise 26,2 bin liraya yükseldi.

Geçen yıl pandemi döneminde parasal genişleme adımları kapsamında düşük kredi faizleri ile bireysel kredilerde de hızlı bir artış yaşandığına şahit olduk. Normalleşmeyle başlayan parasal sıkılaştırma adımları ile yükselen kredi faizleri bireysel kredi talebinde artışı durdurmaya yetmedi. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre mayıs itibariyle toplam kredi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22,3 artışla 4 trilyon 50 milyar liraya ulaştı. Bireysel kredilerde ise artış yüzde 33 ile toplam kredi artış hızının üzerinde gerçekleşirken 906 milyar lirayla rekor kırdı. Son bir yılda takipteki krediler hariç bireysel kredi kullanan kişi sayısı 1.7 milyon kişi artarak 34.5 milyon kişiye çıktı. Ortalama kredi bakiyesi ise 26.2 bin liraya yükseldi.

İhtiyaç kredi faizinin yüzde 23,66’ya, taşıt kredi faizinin yüzde 22,39’a, konut kredisi faizinin yüzde 17,84’e çıktığı mayıs ayında bireysel krediye talebin hızlı artışının sürmesi Merkez Bankası’nın da gündemine geldi. Temmuz başında ise talebi yavaşlatabilmek için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) makroihtiyati önlemleri hayata geçirdi. Ancak önlemler öncesinde TBB verilerine göre bankalardan kullanılan bireysel kredi miktarı 869 milyar liraya, finansman şirketlerinden kullanılan kredi miktarı ise 36.8 milyar liraya yükseldi. Böylece toplam bireysel kredi 906 milyar lira oldu. Banka ve finansman şirketlerinden bireysel kredi kullanan kişi sayısı da geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 5,25 artarak 34 milyon 536 bin adete çıktı. Bankalardan bireysel kredi kullananların sayısı da 34 milyon 165 bin adet ile zirve yaptı.

Geçen yıl mayısa göre konut kredisinde artış yüzde 30 olurken kullanılan kredi miktarı 284.4 milyar liraya çıktı. Nisan ayına göre ise kullandırılan konut kredisi miktarı geriledi. Bu yıl aslında takip eden aylarda çok hızlı bir artış yaşanmıyor. Son aylarda yükselen faizler konut kredisi talebini sınırladı kullanan kişi sayısı 2 milyon 522 bin kişi oldu. Bu geçen yıl mayıstaki 2 milyon 475 bin kişinin ardından son 1 yıldaki en düşük kullanan kişi sayısına işaret ediyor. Konut kredisinde talep geçen yıl haziran ve temmuzda yüzde 9 ile tek haneye düşen kredi faizi sonrası zirve yapmıştı. Haziranda konut kredisi faizi yüzde 9,30, temmuzda ise yüzde 9,11 seviyesindeydi. Yıllık konut kredisi faizindeki bu tek hane olağanüstü bir talebi de beraberinde getirmişti. Ancak yine sıkılaştırma adımları sonrasında konut kredisi faizleri mayıs itibariyle yüzde 17,84 seviyesinde. Haziranda yüzde 17,90’a, temmuzda ise yüzde 17,97’ye çıktı. Bu yüksek oranlar talebi biraz sınırladı. Temmuz ayı ile birlikte konut kredisinde geçen yıla göre de düşüş gözlenmesi bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.