enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
27,2498
EURO
28,9078
ALTIN
1.675,54
BIST
8.358,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
25°C
Trabzon
25°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
23°C
RESİM AÇIKLAMASI

Ateşkes yürürlükte

Ateşkes yürürlükte
21.05.2021
A+
A-

İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes, her iki tarafın da yüzlerce cana mal olan 10 günden fazla süren çatışmaları sona erdirmeyi kabul etmesinden saatler sonra, Cuma sabahı erken saatlerde yürürlüğe girdi.

Mısır’ın arabuluculuğunu yaptığı ateşkes, bölünmenin her iki tarafındaki insanlar endişeyle izledikçe İsrail’de saat 2’de – Doğu Amerika Birleşik Devletleri’nde 19:00 da başladı.

İsrail’de Başbakan Benjamin Netanyahu’nun ofisi Perşembe akşamı güvenlik kabinesinin Mısır’ın önerisini oybirliğiyle kabul ettiğini ve Gazze’yi kontrol eden militan grup Hamas yetkililerinin de bunu kabul ettiğini doğruladı. Ancak tarafların her biri, uyumunun diğerinin eylemlerine bağlı olabileceği konusunda uyardı.

Beyaz Saray’dan bir yayın konuşmasında Başkan Biden, “çocuklar da dahil olmak üzere pek çok sivilin trajik ölümlerine” yakındı ve İsrailli ve Mısırlı yetkilileri övdü. Kriz sırasında Netanyahu ile altı kez görüştüğünü belirterek, “Mevcut çatışmaları 11 günden daha kısa bir sürede sona erdirme kararından dolayı onu takdir ediyorum” dedi.

Gazzeyi yeniden inşa etmek için uluslararası kaynakları sıralayacağına söz verdi ve “Bunu, Filistin Yönetimi ile – Hamas, Otorite değil – Hamas’ın cephaneliğini yeniden stoklamasına izin vermeyecek şekilde tam bir ortaklık içinde yapacağız.”

Filistin Yönetimi, işgal altındaki bölgelerin bazı kısımlarında kısmi yargı yetkisi uygulayan yarı özerk bir organdır. Hamas Gazze’yi kontrol ediyor ve ABD ve diğerleri tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor.

Hamas, 10 Mayıs’tan beri İsrail’e roket fırlattı ve İsrail, Gazze’deki hedefleri bombaladı. İsrail’in açıklamasından sonraki dakikalarda Gazze Şeridi sınırındaki İsrail kasabalarında sirenler çaldı ve ateşkes yaklaşırken militanların roket atmaya devam ettiğini gösterdi.

Mısır, Katar ve Birleşmiş Milletler’den diplomatlar , çatışmayı durdurmak için artan uluslararası baskıların ortasında, birbirleriyle doğrudan konuşmayan Hamas ile İsrail arasında yoğun bir şekilde arabuluculuk yaptı ve her iki taraf da bu hafta ateşkese açık olduklarını söyledi.

İsrail’in hava ve topçu harekatı Gazze’de çoğu sivil 230’dan fazla insanı öldürdü ve tatlı su ve kanalizasyon sistemleri, elektrik şebekesi, hastaneler, okullar ve yollar da dahil olmak üzere yoksul bölgenin altyapısına ağır hasar verdi. Birincil hedef, Hamas’ın savaşçıları ve mühimmatları hareket ettirmek için kullandığı geniş tünel ağıydı ve İsrail de Hamas liderlerini ve savaşçılarını öldürmeye çalıştı.

Gazze’den İsrail’e 10 Mayıs’tan bu yana 4.000’den fazla roket atıldı ve çoğu sivil 12 kişi öldü.

Netanyahu Perşembe günü güvenlik kabinesiyle bir araya gelerek ordunun Hamas’a ne kadar zarar verdiğini, tünel ağını ve roket ve fırlatıcı cephaneliğini yok etmek de dahil olmak üzere görüştü. O ve diğer İsrailli yetkililer, Gazze’nin bombardımanının İsrail güvenliğini korumak için gerekli olduğu sürece devam edeceği konusunda ısrar etmişlerdi.

İsrail'in güneyindeki Aşkelon'da Perşembe günü Gazze şeridinden yapılan roket saldırısında hasar gören bir ev.

Hamas ve İsrail, 1980’lerde Filistinli grup kurulduğundan beri bir tür çatışmaya girdiler. 

Çatışma duraklasa bile, altında yatan nedenler devam ediyor: Kudüs ve Batı Şeria’daki toprak hakları mücadelesi, Eski Kudüs Şehri’ndeki dini gerilimler ve çatışmayı çözmek için bir barış sürecinin olmaması. Gazze, İsrail ve Mısır tarafından cezalandırıcı bir abluka altındadır.

Çatışma Batı Şeria, İsrail ve Gazze’deki Filistinliler arasında ender bir birlik anı oluştursa da , duruşlarını ve baskı duygusunu önemli ölçüde değiştirip değiştirmeyeceği belirsizliğini koruyor.

Aynı zamanda, İsrail içinde Arap ve Yahudi çetelerin günlerce şiddetli saldırılarına yol açtı ve nüfusun yaklaşık yüzde 20’sini oluşturan ve sık sık ayrımcılığa maruz kalan İsrail’in Arap vatandaşları arasında onlarca yıllık hayal kırıklığını vurguladı.

Bu hafta Tel Aviv'den görüldüğü gibi, İsrail'in Demir Kubbe füze savunma sistemi Gazze Şeridi'nden roketlerin önünü kesmek için fırlatılıyor.

Savaşın neden olduğu hasar orantılı olarak yayılmadı.

Hamas militanları ve müttefikleri İsrail’e binlerce roket fırlattı, bunların çoğu İsrail’in füze karşıtı savunma sistemleri tarafından durduruldu veya minimum hasara neden oldu. İsrail’i vuranlar birkaç daireye zarar verdi, bir gaz boru hattını kırdı ve bir gaz teçhizatı ile iki büyük İsrail havalimanındaki operasyonları kısa bir süre duraklattı.

İsrail’in hava saldırıları Gazze’deki 17 hastane ve kliniğe zarar verdi, tek Covid-19 test laboratuvarını mahvetti ve enklavın çoğuna tatlı su, elektrik ve kanalizasyon hizmetlerini kesti ve zaten kalabalık ve yoksullaşmış topraklarda insani krizi derinleştirdi.

Gazze’de düzinelerce okul hasar gördü veya kapatıldı ve 72 bin Gazzeli evlerini terk etti, çoğu Birleşmiş Milletler tarafından yönetilen okullara sığındı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.