Emre Alkin hocam bu hafta başında açıklanan enflasyon ramaklarını değerlendirdi.
Sonucun hiçte tahmin ettiği gibi aksi olmadığını söyleyen Alkin hocam asıl beklentinin Merkez Bankasının yapacağı faiz kararı olduğunu belirtti.
Emre Alkin şunları söyledi: “Faizin sonuç, enflasyonun sebep olduğunu anlamak için heba ettiğimiz yıllara yanarken, Merkez Bankası’nın faiz kararı da yaklaşıyor. Karar öncesinde bir kez daha analiz yapayım dedim.
Pazartesi açıklanan enflasyon oranlarında göze çarpan iki durum vardı:
– Nisan TÜFE oranı 22 ayın en yüksek rakamı oldu
– ÜFE de artış aylık %4,34 yıllık %35,17 oldu. Artık TÜFE’nin iki katında da fazla seviyeye geldi.
En çok artan ürünlerde bu sefer gıdanın yanında giyim eşyası da var ki, bu gelişme maliyet artışlarının nihai fiyatlara yansıdığını gösteriyor. Hatırlarsak giyim sanayicileri iki ay önce maliyetleri etiketlere yansıtacaklarını söylemişlerdi.
TÜFE sepetine giren 418 kalem mal ve hizmetin 281 tanesinin fiyatı yükselirken, 92’si düşmüş ve 42 tanesi aynı kalmış. Çekirdek enflasyona dikkatlice baktığımızda ard arda üçüncü ay TÜFE’nin üzerinde seyrettiğini görüyoruz. Demek ki fiyatları yükselen mal ve hizmetlerin büyük kısmı mevsimlik olmayan, her ay satın aldığımız kalemlerden oluşuyor.
“Enflasyon Yükseldikçe Pas Geçmek Riski arttıracak…”
Normalde en yüksek fiyat artışı gösteren illerin arasında İstanbul öne çıkar ama İTO geçinme endeksi çoğu zaman TÜFE ‘nin altında kalıyor. Bu da dikkatimi çeken bir başka gelişme aslında. Dolayısıyla bazı akademisyenlerin aynı mal ve hizmet kalemleriyle kendi enflasyon endekslerini hesaplamalarını yadırgamıyorum.
Aslına bakılırsa Euro Bölgesinde de açıklanan enflasyon ile hissedilen enflasyon arasında bazen 5 puandan fazla fark olabilir. Ancak bu tekrarlanan bir durum değil. Konjonktürel olarak yaşanabiliyor sadece. Türkiye de ise hissedilen yani yaşanan ile açıklanan arasında çok uzun zamandır bir fark var.
Merkez Bankası’nın açıklanan enflasyon oranlarına bakarak bu ay erken topladığı para politikası kurulunda pas geçeceğini söylemek falcılık olmaz diye düşünüyorum. Ancak enflasyon yükselmeye devam ettikçe “pas geçmek” piyasanın kabul edeceği bir seçenek olmaktan çıkacak diyebilirim.”