enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
27,0132
EURO
28,7983
ALTIN
1.676,22
BIST
7.690,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
26°C
Trabzon
26°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
RESİM AÇIKLAMASI

Başlık 5

Başlık 5
A+
A-

Mustafa AYDIN

Ekonominin yeni emniyet sibobu Swap

Türkiye’nin Azerbaycan ile swap anlaşması yapmak üzere olduğu, Rusya, İngiltere, Malezya, Güney Kore ve bazı Asya ülkeleri ile de görüşme halinde olduğunu söyleniyor.

Ankara’nın Katar ile var olan ve geçen yıl 3 katına çıkarılarak 15 milyar dolara ulaşan anlaşmayı daha da genişletebileceği dile getiriliyor.

Peki ballandıra ballandıra anlattıkları bu swap anlaşmaları nedir ve nasıl yapılıyor?

Bunu daha iyi anlayabilmek için; düdüklü tencere, termosifon ve kombilerde kullanılan, patlamayı önleyecek son çare olan emniyet ventillerinden yani siboplardan bahsedelim. Peki bu emniyet ventili yani sibop nasıl çalışır ve ne işe yarar?

Emniyet ventilleri; istenmeyen seviyede basınç yükselmelerinde patlamaya karşı sistemi koruyan mekanik fonksiyonlu cihazlardır.

Görevi ise sistemde oluşabilecek basınç yükselmesi durumunda sıvı veya buharı tehlikeyi önleyecek miktarda sistem dışına atmaktır.

Emniyet ventili, sistemin içindeki basınç ayar basıncını geçtiğinde açılmalı ve ayarlanan değerin üzerine çıkıp patlama noktasına gelen basıncı düşürmelidir. Aksi takdirde gümmm.

Doğru olan ise, sistemin bu emniyet sibobuna ihtiyaç duymadan çalışmasıdır. Çünkü bu; patlamayı engelleyecek en son çaredir.

İşte şimdilerde bizim Merkez Bankası tamda bu siboba bel bağlamış durumda. Artık bizim tek kurtarıcımız bu sibob yani swap anlaşmaları.

Swap kelime anlamı olarak takas etmek olarak açıklanır.

Döviz Swap Nedir?

Tarafların önceden anlaştıkları kurlarla, iki farklı döviz tutarını; işlemin yapıldığı tarihte takas ettikleri, işlemin vade tarihinde ise ilgili para birimlerini anlaştıkları oran ve şartlarda geri takas ettikleri işlemdir.

Yani siz merkez bankanız da bastığınız Türk lirasını verip dolar aldıysanız süresi dolduğunda bu Türk lirasını geri alıp doları iade etmek zorundasınız.

İşte o, basıncın tehlike sınırına ulaştığı andır. İçeride enflasyon ve döviz kurundaki yukarı hareket de kontrol edilemez noktaya gelir ve kırmızı çizgi geçilir.

Döviz Swap İşleminin Özellikleri:

Vade sonu bellidir.
Anlaşmanın yapıldığı gün nakit akışı olur.
Yapıldığı gün itibariyle tarafları bağlayıcı bir anlaşma niteliği taşır.
Nakit akışı vade başında ve vadede gerçekleşir.

Hulâsai kelam;

Dikat edin bu sibob tıkanırsa Ülke ekonomisi havaya uçar.

Yorumlar

  1. Tülay Önder dedi ki:

    Swap bu kadar güzel bir örnekleme ile izah edilemezdi.Konuyu yine çok güzel işlediniz. Fikrinize ve yüreğinize sağlık.Kutlarım.

  2. Fatih İkbal dedi ki:

    Önceden hayatta kalma zamanı değişti, şimdi yaşama zamanı diyordu millet. Şimdi yeniden başa dönüyor hayatta kalma mücadelesi veriyoruz.