enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
27,2125
EURO
28,8257
ALTIN
1.677,99
BIST
8.304,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
25°C
Trabzon
25°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
RESİM AÇIKLAMASI

21.06.2021
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Doğu Anadolu Gözlemevi tamamlandığında sadece Türkiye’nin değil, bölgenin hatta dünyanın önemli uzay gözlem merkezlerinden bir tanesi olacak.” dedi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre gözlem evi hakkında şunlar söylendi:

“Türkiye’nin 2023 vizyon projeleri arasında yer alan DAG’da ilk ışığın 2021 yılı sonunda alınmasının hedeflendiğini aktaran Çomaklı, Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) bünyesinde, bilim dünyası açısından son derece önemli bir teknoloji yatırımı olarak dikkat çeken DAG’ın Erzurum’daki 3 bin 170 rakımlı Konaklı Karakaya Tepeleri’nde 2012 yılında yapımına başlandığını söyledi. Rektör Çomaklı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Atatürk Üniversitesinin desteğiyle yapımına devam edilen, alt yapısının yüzde 95’i, bina ve kubbelerin ise yüzde 90’lık bölümü tamamlanan Doğu Anadolu Gözlemevi’nin uzayı gözlemlemek için gün saydığını ifade ederek iklim koşulları ve pandemi dolayısıyla küçük çaplı aksaklıklara rağmen çalışmaların büyük bir hızla sürdürüldüğü dile getirdi.

“Dünyanın En Önemli Uzay Merkezlerinden Birisi Olacak”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yaptığı konuşmasında, “Ulusal gözlemevimiz Antalya’da Saklı Kent’te ve orada 1,5 metre çapında bir teleskopumuz var. Burada şu anda kurulmakta olan teleskop ise 4 metre çapında olacak. Doğu Anadolu Gözlemevi tamamlandığında sadece Türkiye’nin değil, bölgenin hatta dünyanın önemli uzay gözlem merkezlerinden bir tanesi olacak. Çağa ayak uyduracak atılımları yapmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda Türkiye Uzay Ajansı’nı kurduk. Ajansımızla birlikte Türkiye’de uzay ve havacılık alanındaki tüm faaliyetleri, koordine ediyoruz. Bu adımların önemli bir parçası da Atatürk Üniversitesi bünyesinde yapımına devam edilen Doğu Anadolu Gözlemevi oluşturuyor” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.